Hösten är äntligen här och jaktsäsongen är i gång på allvar. Det innebär också att vi träffar på fler döda, skadade eller sjuka vilda djur. Vi är många som är bekymrade över älgarnas hälsa, eventuellt utbrott av afrikansk svinfeber, fågelinfluensa och fler viltsjukdomar.
Viltet i den svenska faunan är generellt mycket friskt men med ett förändrat klimat ökar förekomsten av olika smittor och parasiter. I detta utskick finns ett axplock av olika viltsjukdomar och framför allt hur man som jägare ska agera om man hittar ett dött eller sjukt vilt.
I länet finns en nystartad grupp för viltets sjukdomar och viltprovtagning. Vi i gruppen har påbörjat ett projekt där vi kartlägger hälsostatus hos våra älgar. Anledningen till projektet är att vi har en något förhöjd "övrig dödlighet" i länet. Det vi främst är intresserade av är älgar som uppvisar ett avvikande beteende, att de helt enkelt inte verkar må bra. Det kan vara allt ifrån avmagrade djur till angrepp av diverse parasiter. Om ett sådant djur påträffas i skogen önskar vi att man kontaktar någon inom gruppen. Vi kommer i mån av tid att komma ut och ta en rad prover som sedan skickas till SVA för analys.
Dött vilt
Vilt där det inte kan ses någon uppenbar orsak till att djuret avlidit. Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska tänka och agera i dessa situationer och därför kommer detta utskick. Det är viktigt att få koll på den övriga dödligheten och olika dödsorsaker.
Påträffar man ett dött vilt oavsett art ska det rapporteras till SVA: https://rapporteravilt.sva.se/Home/Inledning Se även avsnittet om SVA:s rekommendationer på nästa sida.
Det ska också läggas in under rubriken Övrig dödsorsak på jaktlaget i Viltdata.
När det gäller döda eller sjuka älgar vill vi att ni även gärna kontakta oss i gruppen, se kontaktuppgifter sist i detta dokument.
Afrikansk svinfeber
Sverige kunde tackvare en snabb rapportering och en gedigen insats av lokala jägare och Jägareförbundet på ett år få Sverige fritt från smittan. Ska vi lyckas med den typen av insatser måste vi jägare vara på tårna och rapportera avvikelser. Mer information: Sverige friförklaras från afrikansk svinpest - Svenska Jägareförbundet
Hudsår hos älgtjurar
Fenomenet började dyka upp 2011 i södra Sverige. Det kopplas till tjurar i brunstmogen ålder och verkar bli extra påtagligt under år med mycket hjortlusflugor (älgflugor) i kombination med en varm sensommar och höst. För mer information klicka på dokumentet Hudsår hos älgtjurar eller besök: Hudsår hos älg - SVA
Nedan följer lite rekommendationer från SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
SVA förlitar sig mer och mer på rapporter från jägare, och rapporterna ökar i antal vilket är bra då vi får bättre överblick på vad som händer. SVA:s prioriteringar för att få in djur och material för undersökning är misstanke om allvarliga smittsamma sjukdomar eller ökad dödlighet, där flera vilda djur av samma art hittas på kort tid och i ett begränsat område. Det kan vara flertal fåglar, kaniner, harar osv. Vid udda fynd kan alla arter och enstaka fall vara av intresse. Ovanliga arter som vi inte får in ofta kan vi också vilja undersöka. Vid osäkerhet kan alltid kontakt tas med SVA för bedömning.
Gör så här
Om prov ska skickas:
Det första du kan göra är att undersöka djuret genom att titta och ta bilder, försök att bedöma följande:
Tänk på att sjuka eller döda djur kan bära smittämnen som kan överföras till människor (zoonoser). Var försiktig när du hanterar döda djur. Använd handskar, och var noga med din handhygien efter hanteringen.
Normalt svarar vi inte på insända rapporter. I vissa fall kan vi dock vilja veta mer eller undersöka djurkroppen, om du väljer att lämna dina kontaktuppgifter kan vi i dessa fall kontakta dig och följa upp din rapport, eller be om hjälp med prover.
I de fall det är aktuellt med att skicka en djurkropp:
För att SVA ska kunna ställa en diagnos krävs i regel att kroppen är i tillräckligt gott skick. Ett dött djur som är för förruttnat eller delvis uppätet försvåra undersökningen. Statens vilt och vildsvin ska dock alltid rapporteras in. Om vi, utifrån din rapport, bedömer att vi vill få in kroppen kontaktar vi dig och ber om hjälp, tänk då på följande:
Vid frågor eller funderingar om hur ni ska tänka eller agera kan ni kolla:
https://www.sva.se/vilda-djur/
https://www.sva.se/vilda-djur/hjortdjur/halsolage-for-hjortdjur/
Eller kontakta SVA direkt:
018–674000
Genom att vara vakna som jägare och rapportera när vi träffar på döda eller sjuka vilt kan vi också inte enbart få svar på varför viltet har dött utan också vara en oerhört viktig del i att stoppa allvarliga smittor.
Nedan hittar ni dokumenten som PDF
Hälsningar
Jägareförbundet Kronoberg
Gruppen för Viltets sjukdomar
Tobias Velander tobias.velander@gmail.com
Jocke Svensson 066jocke@gmail.com
Stefan Carlsson stefan.c@blixtmail.se
Martin Håkansson martin.hakansson77@gmail.com